Article | Research

Maxa med musik

Share

Klarar du att träna utan musik? De flesta är nog eniga om att det känns lättare att maxa sitt träningspass till favoritlåten, men påverkar musik verkligen vår prestation?

Text: Anna Ogeborg / Foto: Shutterstock

Ja, säger forskarna som menar att vi delvis har Beyonce att tacka för en extra växeln i sista uppförsbacken på löprundan. Hennes ”Run the world” är nämligen låten som inom kategorin ”running” som går varmast i löparspåret enligt Spotifys sammanställning från 2018.

Musikens positiva kraft

Från studien ”Musikens positiva kraft” av Svensk Idrottsforskning kan vi utläsa av både amatörer och elit att musik påverkar idrottsprestationen positivt. De har genom olika testgrupper tagit reda på varför musiken har dessa effekter och kommit fram till att, givet att man alltid har en puls att röra sig till, så bidrar tonhöjder och olika klanger till att vi tar i ytterligare några procent.

Forskare vid Brunel University i London påvisar dessutom att musik under löpningen kan förbättra din prestationsförmåga med upp till 15 procent. I studien fick 30 testpersoner träna på löpband medan de lyssnade till allt från ABBA till Red Hot Chili Peppers. Försökspersonerna visade upp ett förbättrat resultat och rapporterade att träningen kändes mindre ansträngande trots att de tränade hårdare än normalt.

BPM – rytmen är avgörande

BPM står för ”beats per minute” och är ett värde som anger taktslagen per minut i ett musikstycke. Det är här du kan göra skillnad. Med en snabb och medryckande musik med hög BPM är chansen större att du håller ett bättre tempo än om du inte lyssnar på musik. Det är inte alltid helt lätt att hitta rätt takt i musiken men här kommer några riktlinjer:

Snabblöpare: 175-185 BPM
Distans, längre pass: 130-150 BPM

Återhämtning: 100-120 BPM

Löper du varje km på ca 4 minuter tar du ca 180 steg i minuten. Om du löper i dubbeltempo, dvs två steg per taktslag kan du välja låtar med 90 BPM.

Det finns många bra appar som mäter musikens BPM i exempelvis App-store. Antingen registrerar appen själv musikrytmen eller så kan du peka på skärmen och ta ut din egen takt.

Article | Basic

Ät rätt före och efter din träning

Read the article

Article | Basic

”Äggstra” bra läsning!

Read the article