Article | Basic

Koffein gör dig mer än pigg

Share

Inget snack om att koffein är ett av världens mest konsumerande ämne för att öka vakenhet, bli mer fokuserad och prestera bättre. Livet skulle vara bra mycket sömnigare utan dagens första kopp kaffe, men vad händer egentligen i kroppen när koffeinet kickar in.

Text: Louise Svensson Leg. Dietist / Foto: Shuttertsock

Vad är koffein?

Koffein är en av världens mest konsumerade ämne för att öka vakenhet, fokus och prestation. Det stimulerar det centrala nervsystemet genom att tävla med adenosin, en signalsubstans, om plats i kroppen. Adenosin gör att vi känner oss trötta och när vi konsumerar koffein tar koffeinet över adenosinets plats, vilket gör att vi känner oss mer alerta och pigga. Koffeinet bidrar även till att öka frisättningen av adrenalin (hormon som kan öka vår prestationsförmåga genom att göra oss vakna och fokuserade) och dopamin (vårt ”glädjehormon” som påverkar humör, motorik, kreativitet och prestationsförmåga).

Var finns koffeinet?

Koffein finns naturligt i bland annat kaffe, te, kakao och guarana. Guarana är en produkt som utvinns av frön från växten Paullinia cupana Kunth som växer i Sydamerika. Det finns också tillsatt i en hel del livsmedel för att verka stimulerande.

Hur mycket är lagom?

Alla tål olika mycket koffein och livsmedelsverket rekommenderar gravida kvinnor att begränsa sitt intag då det kan öka risken för tidigt missfall. Gravida bör begränsa sin dagliga konsumtion till 300 mg per dag. Det motsvarar ca 3 koppar (1,5 dl/kopp) kaffe. Ovana eller stora mängder av koffein kan ge obehagliga symtom såsom: hjärtklappning, yrsel, magbesvär, illamående, kräkningar och sömnsvårigheter. Det gäller att känna av vilken mängd man själv mår bra av.

Är du en koffeinist?

Enligt undersökningar dricker svenskar i genomsnitt 3,2 koppar kaffe om dagen vilket är helt okej. Börja det dra iväg upp mot 6 koppar bör varningsklockorna ringa. Det brittiska hälsodepartementet menar nämligen att definitionen för koffeinist kräver ett intag av 600 milligram koffein per dag, vilket motsvarar ungefär sex koppar kaffe.

Svenskar dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe om dagen

Du kan bli beroende av kaffe och vid utebliven konsumtion uppstår ofta huvudvärk och trötthet. Som vanligt är lagom alltid bäst och håll med om att första koppen kaffe på morgonen är den allra godaste.

Article | Basic

Ät rätt före och efter din träning

Read the article

Article | Basic

”Äggstra” bra läsning!

Read the article