Article | Goal

10 tips förbi viktplatåer

Share

Viktplatåer – så får du igång förbränningen igen! Du har slutat dricka läsk, äta skräpmat och köpa med glass hem från affären. Vågen visade glädjande siffror ett tag, men nu har den stannat av och ingenting positivt sker. Bara lugn, du kan ha fastnat i en viktplatå och behöver få fart på förbränningen igen.

Text: Sandra Reiche / Foto: Stefan Snyman

10 tips på hur du tar dig vidare

  1. Justera ditt kaloriintag. När du går ner i vikt kräver din kropp färre kalorier. För fortsatt viktnedgång behöver du justera ditt kaloriintag så att det matchar din kropps nuvarande behov av kalorier.
  2. Fokusera på kvalitet. Att ta sig förbi en viktplatå innebär mer än kalorier in och kalorier ut. Satsa på bra och näringsrika livsmedel av hög kvalitet. Exempel på detta är sådan kost som människor har ätit i tusentals år som exempelvis kött, fisk, grönsaker, ägg, smör, olivolja, nötter med mera.
  3. Se över din träning. Har du spenderat mest tid på löpbandet de senaste fyra månaderna? Då är dags att variera dina träningspass. Musklerna blir bekanta med samma gamla träning och vänjer sig vid den. Träningen blir mindre effektiv efter en tid och du slutar utvecklas. Variera så mycket du kan och testa nya former av träning.
  4. Sluta att småäta på dagarna. De kalorierna räknas, även om de inte finns på din tallrik. Det kan vara otroligt lätt att låta någonting slinka ner mellan måltiderna, men det kan vara just det som håller dig från att se resultat.
  5. Går du ändå inte ned i vikt? Om du har koll på kost och träning men vikten fortfarande still, kontakta din läkare. Det är viktigt att utesluta om det finns några underliggande medicinska tillstånd som kan göra det svårt för dig att gå ner i vikt.
  6. Sova. En god natts sömn är avgörande för att förlora kroppsfett, eftersom det är då du återhämtar dig och dina hormoner återställs. Endast lite sömnbrist kan leda till ökat kortisol som är ett stresshormon i kroppen. Förhöjda kortisolnivåer kan leda till ökning av kroppsfett runt midjan.
  7. Håll ögonen på dina kaloribehov. Forskning har visat att människor ofta överskattar hur många kalorier de bränner under träning, och underskattar hur många kalorier de äter. Det gäller att ha koll på inkomster och utgifter!
  8. Drick mycket vatten. Se över ditt vätskeintag eftersom kroppen ofta kommer att ge dig hungersignaler när du egentligen är törstig. Symtomen på uttorkning liknar symtomen som kommer av hunger, så det är lätt att förväxla de båda. Sikta på att dricka cirka 2 liter vatten per dag, plus ytterligare vätska som förloras när du tränar.
  9. Öka muskelmassan. Vill du bränna mer kalorier i vila? Lyft tyngre vikter och följ ett träningsprogram för att bygga muskler. Ju mer muskler du har desto mer kalorier och kroppsfett förbränner du.
  10. Ät mer protein. Protein har den högsta termogena effekten av mat, vilket innebär att genom äta protein bränner du mycket mer kalorier under matsmältningen än kolhydrater och fett. Ett högt proteinintag under viktnedgång minskar muskelförlust, och ökar fettförlusten.

Article | Basic

Ät rätt före och efter din träning

Read the article

Article | Basic

”Äggstra” bra läsning!

Read the article