Article | Research

Pang på rödbetan!

Share

Två timmar till start och du har precis svept en mugg med rödbetsjuice. Är det bara en hype i löparkretsar eller hjälper verkligen den röda rotfrukten till att öka prestationsförmågan? Flera forskningsrapporter visar att rödbetans fantastiska egenskaper stämmer. I alla fall om du håller på med uthållighetsträning.

Text: Anna Ogeborg / Foto: Unsplash

Vad är nyttigt med rödbetan?

En av de forskningsrapporter som är utförda står Filip Larsen och hans forskarkollegor på Karolinska institutet för. De förstod tidigt att det fanns något i grönsaker som påverkar prestationen och nitrat kunde vara en av förklaringarna.

2006 började de fördjupa sig i hur nitrat påverkar prestationsförmågan och i deras studie året efter, upptäckte man att det fanns en sanning i nitratets tydliga effekt vid fysiskt arbete. Engelska forskare har sedan påvisat att prestationsförmågan kan förbättras med upp till 16 % beroende på hur vältränad du är. Rödbetans egenskaper är således ingen myt – dels har den visat sig kunna öka uthålligheten men också sänka ett högt blodtryck.

TIPS!
Råa rödbetor är jättegott rivna i en sallad eller bowl!

Mer nitrat – såklart!

Proteinbehovet (även aminosyrabehovet eftersom protein består av en sammansättning av olika aminosyror) beräknas per kg kroppsvikt och WHO rekommenderar 0,8 g per kg kroppsvikt för vuxna. Om man tränar mycket hårt ökar proteinbehovet och för elitidrottare kan behovet vara mellan 1,4 – 1,8 g protein per kg och dag.

När du äter rödbetor som innehåller nitrat omvandlas detta till kväveoxid i kroppen, vilket ökar syresättningen. Kväveoxid är en molekyl som kroppen själv bildar och har stora effekter på både blodflöde, ämnesomsättning och muskelfunktion.

TIPS: Råa rödbetor är jättegott rivna i en sallad eller bowl!

Det framkom också i studien från Karolinska att äter man nitratrika grönsaker kompletteras den kroppsegna produktionen av kväveoxid. Nitrat blir nitrit när det kommer i kontakt med bakterierna i din mun. När din kropp arbetar kommer nitritet ut i blodet och musklerna och omvandlas till kväveoxid. Det är detta som gör att du kan hushålla med syret längre.

Störst effekt får man 90 till 180 minuter efter sista dosen. Det betyder att det även kan vara smart att fylla på med nitrat när man springer långlopp.

Article | Basic

Ät rätt före och efter din träning

Read the article

Article | Basic

”Äggstra” bra läsning!

Read the article